Helsinki Cine Aasian 2020 avajaiselokuva on tiibetiläinen Balloon

 

Balloon

Helsinki Cine Aasian avajaiselokuva on Tiibetin tunnetuimpiin elokuvantekijöihin lukeutuvan Pema Tsedenin uusin teos Balloon (Qi qiu, 2019).

Lukuisilla kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla kehuja kerännyt ja useita palkintoja voittanut Balloon kuvaa perinteisen ja modernin maailman yhteensovittamista. 1980-luvulle yhden lapsen politiikan aikaan sijoittuvassa tarinassa lammaslaumaa kasvattavat kolmen lapsen vanhemmat joutuvat luovimaan luonnon, henkisyyden, politiikan ja vapaan tahdon ristipaineessa. Lapsia ei saisi syntyä lisää, mutta miten huolehtia ehkäisystä, kun lapset nappaavat viimeiset kondomit ilmapalloikseen?

Pema Tseden (s. 1969) on palkittu elokuvantekijä ja kirjailija, joka kuvaa tuotannossaan kotiseutuaan, sen olosuhteita ja kulttuuria tarkkanäköisesti ja humaanisti. Balloonissa hän halusi omien sanojensa mukaan tutkia todellisuuden ja sielun välistä suhdetta. ”Buddhalaisen uskon ja modernin yhteiskunnan todellisuuden törmätessä tiibetiläiset ovat valintojen edessä”, on Tseden todennut. Näiden valintojen kanssa kamppailevat myös Balloonin lammaspaimen Dargye ja erityisesti hänen vaimonsa Drolkar. Painavien yhteiskunnallisten kysymysten vastapainoksi elokuvassa on myös kepeyttä ja lempeää huumoria. Qinghai-järven ympäristön maisemissa kuvattu elokuva kertoo moniulotteisen tarinansa runollisin kuvin.

Myös Pema Tsedenin edellinen elokuva, tyyliltään erilainen mustan huumorin ja western-vaikutteiden sävyttämä tie-elokuva Jinpa (Zhuang si le yi zhi yang, 2018) on mukana tämän vuoden Helsinki Cine Aasiassa. Elokuvaa tähdittää Balloon-elokuvankin pääosaa esittävä samanniminen näyttelijä. Tsedenin persoonallinen tuotanto on tuttua jo vuoden 2016 festivaalilta, jolloin ohjelmistossa nähtiin Tharlo (2015), draamakomedia tien päälle identiteettiään etsimään lähtevästä tiibetiläismiehestä.

Koko kahdeksannen Helsinki Cine Aasian elokuvaohjelmisto julkaistaan tiistaina 25.2. ja lipunmyynti alkaa torstaina 27.2.