Viisi kysymystä ohjaaja Shuichi Okitalle

 

Shuichi Okitan lämminhenkinen draama Mori, The Artist’s Habitat avasi Helsinki Cine Aasian torstaina 14.3. Okita myös vierailee festivaalilla. “Shuichi Okitan omintakeinen, elämänmakuinen tyyli saa ihmiset rakastumaan hänen elokuviinsa. Hänen ohjaustyönsä ovatkin toistuvasti kuuluneet Helsinki Cine Aasian suosituimpiin elokuviin,” kertoo festivaalin taiteellinen johtaja Eija Niskanen. “Olemme valtavan innoissamme saadessamme Okitan vihdoin tänä vuonna festivaalin kunniavieraaksi,” Niskanen jatkaa.

Mori, The Artist’s Habitat nähdään Helsinki Cine Aasiassa vielä lauantaina 16.3. klo 15:45. Näytöksen yhteydessä on Q&A Shuichi Okitan kanssa.

Mikä inspiroi sinua tekemään elokuvan Mori, The Artist’s Habitat?

Sain idean elokuvaan jo The Woodsman and the Rain -elokuvaa (2011) tehtäessä. The Woodsman and the Rain oli ensimmäinen elokuva jossa teimme yhteistyötä Tsutomu Yamazakin kanssa, joka näyttelee pääosaa Mori, The Artist’s Habitat -elokuvassa. The Woodsman and the Rain kuvattiin Tsukechissa. Tsukechissa on myös Morikazu Kumagain töille omistettu taidemuseo, sillä hän oli sieltä kotoisin. Eräänä päivänä Tsutomu Yamazaki, joka ihailee Morikazu Kumagaita suuresti, vei minut museoon katsomaan Morikazu Kumagain teoksia. Hän ei ollut minulle entuudestaan tuttu taiteilija, mutta ajatus Mori, The Artist’s Habitatin tekemiseen sai alkunsa tuosta museokäynnistä. Minulle oli myös tärkeää saada Tsutomu Yamazaki elokuvan pääosaan esittämään idoliaan.

Keitä ohjaajia ihailet eniten?

Japanilaisista ohjaajista minuun ovat vaikuttaneet suuresti muun muassa Morita Yoshimitsu, jonka elokuva The Family Game (1983) sai minut pitämään elokuvista. Toinen ohjaaja joka on tehnyt vaikutuksen minuun on Itami Juzo, joka teki paljon elokuvia yhdessä Tsutomu Yamazakin kanssa silloin kun olin itse nuori. Olen siis ollut myös Tsutomu Yamazakin fani jo nuoresta pitäen! Pidän myös Aki Kaurismäen elokuvista! Niistä suosikkejani ovat Mies vailla menneisyyttä sekä Leningrad Cowboys Go America.

Minkä elokuvan näit viimeksi?

En tiedä pitäisikö minun sanoa tätä mutta elokuva, jonka näin viimeksi, oli Ready Player One! Katsoin sen lentokoneessa matkalla Helsinkiin. Se oli hyvin mielenkiintoinen. Siinä meni mukavasti pari tuntia lennossa.

Mitä tulevaisuudensuunnitelmia sinulla on?

Minulla on jo suunnitteilla seuraava elokuva, jonka päähenkilö tulee olemaan teini-ikäinen nuori tyttö. Elokuvassa tyttö menee kesälomalla tapaamaan isäänsä, ja isä onkin sitten hieman yllätyksellinen hahmo. Kyseessä on komedia. Aloitamme sen kuvaukset kesällä. Toivottavasti elokuva tullaan näkemään myös Helsinki Cine Aasiassa! Tulisin mielelläni uudestaan tänne vieraaksi.

Mitä elokuvia Helsinki Cine Aasian ohjelmistosta suosittelisit?

Festivaalin ohjelmistossa on monta kovaa japanilaista elokuvaa. Esimerkiksi One Cut of the Dead on ollut todella suuri hitti Japanissa. Dare to Stop Us -elokuvan ohjaaja Kazuya Shiraishi on ystäväni. Kei Chikauran elokuvaa Complicity en ole vielä nähnyt, joten mielelläni käyttäisin tilaisuuden hyväksi ja kävisin katsomassa sen nyt Helsinki Cine Aasiassa. Lisäksi aioin käydä katsomassa ainakin festivaalin toisen ohjaajavieraan, mongolialaisen Bat-Amgalan Lkhagvajaven elokuvan They Sing Up On The Hill.